Att ta hand om sin häst

Hästskötsel kräver en hel del av en, inte bara tid och lust givetvis, men även stall, betesmark, all möjlig utrustning och vård samt hästlastbil och täcken. En som verkligen tagit hand om sina gamla hästar kan vi läsa om nedan.

djur häst barn rida litenI denna artikel kan vi läsa om hur en häst för många inte bara är ett tävlingsredskap utan som en del av familjen. I samma historia får vi möta hästen Make a Joke som var på väg till slakten, 24 år gammal, men som faktiskt var helt frisk och kry och därför räddades i sista stund av sin gamla ägare som tog hem honom till sin gård igen, för att låta han få ha ett par fina sista år. Tydligen blev även hästen mycket piggare och glad över att få vara runt människor och hästar igen på en gård. Det är så att tävlingshästar faktiskt kan få en depression när de blir bortglömda, de är uppfödda till att vara idogt arbetande, tränade och att ständigt jobba för något.

Westernridning allt mer populärt

I NWT kan vi vidare läsa om hur hästsport är på frammarsch, och då i synnerhet westernridning. Denna sport skiljer sig ganska markant från andra hästsporter så som dressyr och hoppning. I stället handlar westernridning om att visa upp hästens användbarhet i rancharbete, med olika grenar och klasser. Det handlar i stort om ett nära samspel med hästen där timmar och tålamod ligger bakom träningen, något som vidare är viktigt just på rancher och öknar.

Men hur blir man då en starkare ryttare? I Göteborgs-Posten kan vi läsa om detta steg för steg. Fysisk träning är nämligen till nytta för ryttare, oavsett nivå eller ålder. Risken för skador minskas och det blir lättare och trevligare för hästen att bära på oss. Enligt en tidigare svensk championjockey är det viktigt att komplettera träningen utan häst, med löpning i intervaller, cykling, simning, promenader och bålstabilitet genom core-träning. Just magmusklerna är viktiga för kvinnliga ryttare, dessa ger bättre balans och minskar verkligen risker för skador och förslitning. Även hälsenorna är viktiga att stretcha för att trampa ner i stigbygeln ordentligt, vilket även det ger en god balans.