Håll tävlingshästen från sjukdom

Hästar är, precis som oss människor, väldigt sköra varelser som behöver omsorg och kärlek för att må bra. Äger man tävlingshästar är det extra viktigt att man tar hänsyn till deras hälsa, för att de ska kunna prestera när det gäller.

hast-ryttare-hoppning

Det är oerhört viktigt att ta hand om sin häst ordentligt för att se till att den mår bra både psykiskt och fysiskt. För hästar kan faktiskt drabbas av diverse åkommor som exempelvis depression men även fysiska sjukdomar som små förkylningar eller lite värre magsjukdomar. Speciellt viktigt att ta hand om hästen och dess hälsa är det när hästen tävlar mycket. Då har den lättare att åka på sjukdom och då är det även så att mycket pengar kan vara inblandade. Har man en sjuk häst som ska ställa upp på tävling, kan den knappast göra det om den är i för dåligt skick.

Två hästar sjuka

I Helsingborgs dagblad kan man exempelvis läsa om Peder Fredricson, som tog OS-silver i somras. Båda hans hästar blev sjuka lagom till världscupspremiären i Oslo, vilket gjorde att han tvingades dra sig ur tävlingen. Fredricson skulle tävla med stjärnhästen All in, som alltså blev sjuk. Han hade dock ett andrahandsval i hästen Zaloubet, men även den här hästen insjuknade. Ryttaren har ytterligare en häst som han hade kunnat tävla med, men eftersom den här hästen inte var förberedd för just den här tävlingen, fick man hoppa över det.

Kunde inte åka med

Hästarna som skulle ställa upp i tävlingen drabbades inte av några allvarliga sjukdomar. Men det var ändå nog för att bestämma att de inte kunde tävla. All in drabbades av kolik precis innan man skulle åka till Oslo och Zaloubet drabbades av en hovböld.